News from Norra Grängesbergsgatan 2000 800

NGBG i media

Norra GrängesBergsGatan Annelund Malmö


Concert NGBG Gatufest 2019

NGBG GATUFEST

Gatufesten NGBG ställs in i år

På måndagen meddelade NGBG kulturförening att de beslutat att ställa in årets fest och istället sikta mot 2022. ”Då bör vi ha en kulturljudzon och ett huvudkontor på Annelundsgården”, skriver de i ett Facebookinlägg och syftar på dels det nya planprogrammet som ska tillåta vissa ljudvolymer inom stadsdelen, men också att NGBG har tagit över och ska ha verksamhet i den gamla handelsträdgården Annelundsgården.
Sydsvenskan 21/08/23
 


Vi som gillar buller bygga framtidens innerstad på NGBG

NGBGFRAMTIDEN

Satsa på Sofielunds verksamhetsområde

Den deltagarkultur som vuxit fram och blivit stark vill vi bevara och uppmuntra till ytterligare. Gatufestivalen NGBG har gjort avtryck med fler initiativ som följd och i dag finns ett flertal mindre föreningar i området. Tillsammans skapar de en sammanhållen, trygg och levande stadsdel samtidigt som de sätter sin prägel på miljön. Här kan befintliga industribyggnader användas för att stärka områdets karaktär.
KP 21/01/21
 


Vi som gillar buller bygga framtidens innerstad på NGBG

NGBGFRAMTIDEN

I Malmös nya kulturljudzon ska kulturen få låta högt

Kulturljudzonen i området kring Norra Grängesbergsgatan i Malmö innebär att nattklubbar, livescener, föreningar och industrier ska få lov att låta – även i fortsättningen. Inte hur högt som helst, men 85 decibel. Liknande initiativ har tagits i andra europeiska städer, men Malmö blir först i Sverige.
– Vi har ju ofta bullerzoner för industrin. Nu är tanken att vi ska göra ungefär likadant för kulturen, säger Sofia Hedén, ordförande i Malmös stadsbyggnadsnämnd, som tidigare sett hur kulturaktörer i staden fått stänga på grund av nybyggda bostäder med klagande grannar.
SVT 21/02/02
 


NGBG tar över Annelundsgården för att bygga musikträdgård

ANNELUNDSGÅRDEN

NGBG tar över Annelundsgården för att bygga musikträdgård

Norra Grängesbergsgatan går en ny vår till mötes. Nu har industrin och kulturen enats i en vision om att låta gatan bullra. Ett första steg är att Stadex upplåter Annelundsgården till föreningen NGBG som där ska bygga en ny kulturträdgård med musik och mat.
Sydsvenskan 20/12/09
 


Annelundsgården får nytt liv med kultur, musik och mat

ANNELUNDSGÅRDEN

Annelundsgården får nytt liv med kultur, musik och mat

Annelundsgården vid Norra Grängesbergsgatan i Malmö ska få nytt liv. Det blir möjligt i och med att grannen, företaget Stadex, upplåter gården till superlokala föreningen NGBG som redan har planer på kulturgård med musikträdgård och servering.
Skånskadagbladet 20/12/11
 


NGBG ordförande Iain Dace vill ha en konstmuseum på Norra Grängesbergsgatan

KONSTMUSEUM

Ett museum i Malmös kulturella hjärta

– I en liten stad finns det bara Storgatan och Stortorget och så ligger allt samlat där. I en stor stad finns det många centrum och områden med olika profil. Se bara på Köpenhamn med Nørrebro, Vesterbro, Frederiksberg, Amager… Du kan inte ha en halv miljon invånare i Malmö och tänka att alla ska gå till samma lilla område för att ta del av kultur, säger Iain Dace.
 

Ett konstmuseum på Rosengård skulle kunna få området att blomstra, säger föreningen NGBG som arrangerar den årliga festivalen med samma namn. Nu planerar de att starta Nighshift som ska få gatan att leva 24 timmar om dygnet och få bilverkstäder att dela utrymme med kulturscener.
 

Förra året blev han ordförande i den förening som arrangerar NGBG-festivalen sedan fem år tillbaka. När han hör att folk kallar Norra Gränges för perifert skrattar han. – Vi ligger i det geografiska och kulturella hjärtat av Malmö. Detta är det mest kulturellt innovativa området i stan och vi tror att det kan bli ännu mer av Malmös kulturella hubb med alla konstnärer och musiker som är i området. Vi är nytänkande, samskapande och en offentlig satsning här skulle binda ihop områdets kulturproducenter ännu mer, säger Iain Dace.
 

Han pekar på två tågstationer (Rosengård och Persborg), rockklubben Plan B, stadsbyggnadsprojektet Amiralsstaden, gatukonsthallen Graffitihangaren, mikrobiografen Hypnos, kulturarrangören Shako Mako, alla replokaler och ateljéer. Men även närheten till Sofielunds kulturaktörer som Karavan och Malmö Dockteater samt Sorgenfriområdet där det finns konsthögskola, gallerier och ateljéer. – Området håller på att bli något. Det ligger en massa fröer i marken och skott har börjat gro. Ett konstmuseums placering i området hade kunnat få det att växa och blomma stort, säger Iain Dace.
Sydsvenskan 20/02/29
 


A nightime view of Norra Grängesbergsgatan 20 on the NGBG Minecraft server
ZOMBIEFEST

NGBG uppbyggt i Minecraft

Användare har numera möjlighet att visa sin framtidsversion för Norra Grängesbergsgatan samt ta del av kulturen hemifrån. Det sedan området byggs upp i Minecraft. – Det är ju än mer aktuellt nu i coronatider, konstaterar Iain Dace, från föreningen NGBG.
Aftonbladet 20/03/30
 

Museer och konserter flyttar ut i spelvärlden

I Minecraft kan man bygga ungefär vad som helst. När kulturföreningen NGBG i Malmö ville vara en del av den pågående diskussionen om var ett nytt konstmuseum i Malmö ska ligga tog man saken i egna händer. De byggde upp sitt kulturkvarter på Norra Grängesbergsgatan och inkluderade ett fiktivt konstmuseum.
SR 20/07/09
 


Ali & Tim on a tandem
CYKELFEST

Flaggrik start för pimpig cykelfest

På plats var Iain Dace, ordförande i kulturföreningen NGBG, med både svenska flaggor och andra.
– Den här har jag gjort av min mormors gamla gardiner, förkunnade han med flaggan smattrande i vinden.
– Vi ville görs något och samtidigt anpassa oss till coronatiden. Då får det bli cykel, utomhus och avstånd, gärna med masker också.
Sydsvenskan 20/06/06
 

TIDIGARE i media


NGBG KONSTMUSEUM
KONSTMUSEUM

Behåll Rosengård som plats för ett nytt konstmuseum

Malmös politiker accepterar inte expertutredningens förslag att snäva in planeringen av ett nytt konstmuseum till Triangeln.
Fyra partier kräver att Rosengård blir kvar som ett tydligt alternativ i planeringen.
Sydsvenskan 20/02/25
 

GatuFest
Gatufesten svetsar samman grannskapet

Gatufesten svetsar samman grannskapet

Vädret var perfekt för den stora gatufesten på Norra Grängesbergsgatan.
Skånska Dagbladet 19/09/07
 

Regn och religiös högtid bekymmer för NGBG

Regn och religiös högtid bekymmer för NGBG

– Jag är engelsman. Har man inte paraply är man inte rätt klädd, skrattar Iain Dace.
(Reds anm: Sedan artikeln skrevs har väderprognosen förändrats och det ser nu ut att bli betydligt mindre regn under lördagen.)
Sydsvenskan 19/09/04
 

Emily up on the balcony at NGBG HQ

Gatufestivalen lockar folk i alla åldrar

Tidigare prognoser visade att mycket regn skulle falla på lördagen, men dagen visade sig bjuda på mer sol än väntat. Och musik förstås – från scenerna på gatufestivalen NGBG.
Sydsvenskan 19/09/07
 

Fördärvet before NGBG 2018

Gatans fest växer för varje år

Norra Grängesbergsgatan är fylld med människor och musik. Den tredje NGBG-festivalen innehåller tjugo scener, de allra flesta bjuder på musik. På tvärgatorna och i gränderna vankas det ännu mer musik och mat.
Sydsvenskan 18/09/05

Musik & Politik: 7 band som spelar på NGBG 2018

Den tredje upplagan av malmöitiska gatufesten NGBG är också ”En förfest för demokratin”, då den går av stapeln imorgon – dagen innan valet. Eftersom det är temavecka Musik & Politik på HYMN passade vi på att ställa ett par frågor på temat till några av banden som ska spela.
Hymn 18/09/07

Mer mat, bio och scenkonst på NGBG 2018

Sju nya scener. 167 akter. Mer mat och scenkonst och ett nytt filmprogram. På Norra Grängesbergsgatan förbereder sig just nu medlemsklubbar, scenkonstkollektiv och biltvättar för lördagens NGBG. Årets upplaga av gatufesten blir den största hittills.
Sydsvenskan 18/09/05
 

a stage in the al amili garage

Så blir NGBG 2017

Förra årets succé med festivalen NGBG på Norra Grängesbergsgatan i Malmö har lagt grunden till en ännu större festival i år. Förra årets 13 scener med runt 80 akter har i år blivit 21 scener med 155 akter.
Sydsvenskan 17/09/08
 

coffee crew chilling outside at NGBG Gatufest 2016

5000 besökare på NGBG 2016

På facebook hittar man bara lovord under söndagen: ”Helt otroligt bra genomfört”, ”fantastisk festival”, ”det var en magisk dag – bästa som hänt på väldigt länge och helt unikt” och ”det kändes som allt det Malmöfestivalen borde vara”. Oskar Ponnert, som bloggade om Norra Grängesbergsgatan i flera år skriver ”Helt fenomenalt. Vilken energi som släpptes lös!”. Musikarrangören Annika Westman har varit i branschen i många år och skriver ”Många hundra festivaler har jag besökt, som musiker, publik eller agent, men NGBG, gatufestivalen på Norra Grängesbergsgatan igår, var verkligen unik.”
Sydsvenskan 16/09/25
 

Medlemmar i media


FAM
NGBG ledamot Anna Wagner

FAM ska få fart på Malmös musikliv

Efter att rockklubben Plan B på Norra Grängesbergsgatan lagt ner sin medlemsförening startar nu den nya musikföreningen FAM som ska få Malmös musikliv att blomstra. Målet är att bygga ett community som sträcker sig över stora delar av Malmös musikscen.
Sydsvenskan 19/08/23
 

HYPNOS
Anna & Paul from Hypnos Theatre

Film i Malmö startar på NGBG

Malmös filmvärld får ett nytillskott nästa vecka när mikrobiografen Hypnos invigs på Norra Grängesbergsgatan. Lokala och experimentella filmer ska visas flera gånger i veckan och satsningen har kommit till tack vare ett samarbete med Malmö stad och bageriet Pågen.
Sydsvenskan 19/01/13

Filip RahimHansson
NGBG Filip Rahim Hansson

Gör det enklare att måla jalusier

Konstnären Filip Rahim Hansson har synts flitigt i Malmös konstsammanhang det senaste året. Nyligen lämnade han in ett Malmöinitiativ med målet att förenkla för butiksägare i staden som vill göra en utsmyckning på sitt butiksjalusi.

Jag ser dagligen klotter och massor med nedsmutsade fasader runtom i Malmö. Det läggs miljoner på att sanera och hålla efter våra gatukonstnärer. Även de flesta jalusier och säkerhetsgaller är målade eller nedkladdade. Men om någon hade velat måla om eller göra det lagligt hade processen blivit dyr och omständlig, säger Filip Rahim Hansson.
Sydsvenskan 20/04/25
 

PLANB
NGBG Plan B Bild: Amanda Davies

Dancing at a distance, a fatal misstep?

As the singer screamed another chorus and the smoke machine whirred, the crowd went wild — or as wild as they could standing a metre apart.

It was a socially distanced punk gig on Friday night. Spader Kung, from Malmo, were playing what might have been the only concert in Europe over the weekend.

The audience, instead of piling into a sweaty crowd at the front of the stage, were dotted around the venue — two were wrapped in a passionate embrace near the fire exit.
The Times 20/04/24

ROCK SKA RÄDDA GATAN

Dygnet Runt förklarar vad som ligger bakom i en berättelse om utvecklingsbolag, svartklubbar, en ny stadsdelsatlas och ett par långhåriga punkare som Malmö stad hoppas ska rädda Norra Grängesbergsgatan.

"Om staden ser ett värde i vår verksamhet så vore det bästa att de hjälpte oss att bli den första helt lagliga medlemsklubben. För det är i tryggheten och gemenskap som värdet finns.", säger Carlo Emme.
Sydsvenskan 18/05/04

PLAN B ÖPPNAR LAGLIGT

Den omtalade rockklubben Plan B på Norra Grängesbergsgatan i Malmö är från och med tisdagskvällen en helt laglig klubb. Efter att ha agerat i gråzonen i flera år har de nu tillstånd för att driva en folkölsklubb och hoppas snart även ha ett alkoholtillstånd på plats.
Sydsvenskan 18/10/16

ETT FRÅGA FRÅN NGBG

Slår ni ner på mig slår ni ner på hela Malmös kulturliv. Jag behövs för att Malmö ska fortsätta vara Sveriges kulturhuvudstad. Jag är en brygga mellan människor och jag skapar möten som annars inte skulle ägt rum. Det var här det mobiliserades när flyktingvågen sköljde in. Det är under mina tak som hemlösa och andra i nöd har fått mat och förnödenheter. Jag frågar mig dagligen: varför pratar ingen om allt det positiva jag bidrar med till Malmö?
Sydsvenskan 18/04/05
 

FLAVORBOSS
NGBG Flavor Boss & Plan B 2020

Västafrikanska och karibiska mat

Patricia Dianda har haft en catering- och eventfirma i Malmö under namnet Flavor Boss i tre år. Hennes västafrikanska och karibiska mat har stått i centrum för hennes kvartersfester och events som hon sålt in till företag och privatpersoner.
Aftonbladet 20/04/14
 

ShakoMako
NGBG Shako Mako 2020

Obekväma Shako Mako drar igång

Exorcistisk midnattsrit och queerfilmfestival är några av inslagen när nya kulturcentret Shako Mako nu drar igång i Malmö. I en familj fylld av läkare och modeskapare har Ansar Bakir valt kulturen. Målet är att hylla samtida konst från Mellanöstern och Nordafrika och vara en obekväm aktör.
Sydsvenskan 20/02/04
 

SNÖVIT
NGBG snövit & tvFEH

GATA ÅR UNGDOMARNAS MÖTEPLATS

För att belysa den kreativa verksamhet som finns på gatan har det sedan två år tillbaka arrangerats en festival på gatan, med syfte att att flytta ut de kreativa verksamheterna som gömmer sig och ha en gatufest.
Expressen 18/04/09
 

CARLRICHTER
Carl Richter from Fauna and the High hat appreciation society

Överlevde NGBG-regnet

Begränsningar existerar främst i ens sinne.

Han har startat utomhusdagsfesten Upside i Köpenhamn, överlevde NGBG-regnet, & blev inspirerad. Låt oss presentera: Carl Richter.
Sydsvenskan 18/01/04

FÖRDÄRVET
Fördrävet Scenkollektiv

Scenkonstkollektivet

"Vi kliver ifrån den klassiska skolan där allt ska ha en mening. Vi vill vara en lekplats för vuxna där vi tillåter oss att vara fjantiga" - Nystartade scenkonstkollektivet Fördärvet på NGBG 26.
Sydsvenskan 18/04/13